Magunkról

Pongrácz László vagyok. Szüleim 1980-ban kezdtek el gazdálkodni nagyszüleim Jánosházai birtokán, amely egy parasztházból és a kornak megfelelő gazdasági épületekből állt.

 

Első lépésként két tehén, négy növendék üszővel, egy MTZ traktorral és 3 ha bérelt földdel indult a gazdaság.

 

Majd az évek múlásával fejlődtünk. Később közös tejcsarnokhoz és saját tejhűtő tartályhoz sikerült jutnunk, amely lehetővé tette a megtermelt tejünk pontos minősítését a Pannontej felé. Közben mi is felnőttünk, (1990 írtunk) a rendszerváltás is bekövetkezett és így már komoly családi erővel vásároltunk egy TSZ telepet Hosztóton, amelyben a jövő fejlődését láttuk.

 

2000 –es években eljutottunk 160 tehén létszámig és 250 ha földhöz és a növénytermesztéshez szükséges gépek beszerzéséhez. A fejlődésünk és a kitartásunk itt sem állt meg, úgy láttuk, hogy érdemes még…

 

A Jánosházától 10 km-re vásárolt telepünk mellet is vásároltunk földeket, hogy minél könnyebb legyen megtermelni állatainknak a tömegtakarmányt. 2010-re itt is összejött 200 ha föld, amit azért akkor sem volt túl egyszerű beszerezni. (Nyaralásra nem nagyon tellett!) Se idő se pénz. Na de örömmel dolgoztunk a saját családi vállalkozásunkban. Ez időre sikerült megvalósítanunk a fel nem etetett takarmány szárítását és tárolását, egy mobil-terményszárító vásárlásával és magtárak kialakításával.

 

Jelenleg 650 ha területen gazdálkodunk, 350 fejős tehénnel és ezek szaporulataival tejet termelünk.

 

A megtermelt tejből kézműves tejtermékeket- sajt, tejföl, túró, vaj, vajkrém – készítünk.

 

A termékeink tejből készülnek nem tartalmaznak mesterséges hozzáadott anyagokat, csakis a szenvedélyünket, szaktudásunkat és elhivatottságunkat tesszük termékeinkbe!